Max hygge på Glomsteet @ 1129 moh

Glomsteet er en imponerende fjelltopp som stikker 1129 rett opp fra sørsiden av den dype Glomfjorden. Hver dag kan toppen skues fra alle deler av bebyggelsen i Alpelandsbyen. Fjellet har et vilt og spektakulært terreng og oppstigningen er frisk og til dels ganske bratt. I grunn en ganske perfekt topp å besøke =)


Sabotørruta fra Bjærangsfjorden til Fykan følger ruten som soldatene i Operasjon Muskedunder fulgte under andre verdenskrig. 12 Kommandosoldater ble satt i land i Bjærangsfjorden 15 september 1942. Formålet med aksjonen var å sabotere krafproduksjonen til Glomfjord Kraftverk. De tok seg over fjellet og sprenge rørgaten og generatorene 20 september. Bare fire av soldatene slapp unna aksjonen og kom seg over til Sverige. En soldat døde i fangenskap etter skadene han ble påført etter trefningen med Tyskerene. De siste syv ble tatt til fange og henrettet  i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen 23 Oktober 1942.


Ruten jeg fulgte opp til Glomsteet. Turen startet på Fykan ved Svartistunellen og videre opp langs sabotørruta mot Bjærangsfjorden. Sabotørruta er merket med røde merker på steinene men den er ikke alltid like lett å finne i begynnelsen. Etter å ha passert to små navnløse vann brekker en av Sabotørruta og går opp på toppen av Glomsteet fra baksiden.


Blankpolerte og våte bergpartier preger første del av bestigningen. Her må en sette sine skritt med stor omhu for å unngå å gjøre en hurtig og sannsynligvis uønsket seilas tilbake til Fykan.


Pause ved småvannene i 600 meters høyde. Glomsteet lokker forlokkende .


Ikke helt vanlig at det går snøras i fjellet i Juli, men sommeren hadde kanskje en treg start i år.


Hyggefølelsen er på max når en kommer opp til 1129 meters høyde og får plante flagget i toppvarden.
Herlich =)

Alpelandsbyen Glomfjord og Glombreen på sitt aller fineste, ikke noe å si på utsikten =)

 

 Utsikten vestover og ut Glomfjorden.

Kommentarer

Anonym sa…
Som det sies på facebook....
LIKER LIKER LIKER ....

Populære innlegg